Du er her:

Om kirken

Sct. Povls kirke bliver ofte betragtet som den yngste kirke i romansk stil på Bornholm. Kirken ligger smukt på en bakketop med en fin udsigt over det sydøstlige Bornholm. Kirken er bygget omkring år 1248* - den er opkaldt efter apostlen Paulus, som er afbilledet på korbuens topsten. I 1871 blev kirkens skib forlænget ca. 4 meter mod vest. Våbenhuset, som også er en senere tilføjelse, blev gennemgribende restaureret i 1881.

* der hersker uenighed om dette - se evt. video forneden på siden.

Kirken er kendetegnet ved at være "kullet", da den ikke senere har fået tilbygget tårn. Men den har et smukt harmonisk bygget klokketårn, der står for sig selv.

I kirkens apsis findes tre smukke romanske korsformede vinduer, hvor morgensolens stråler trænger igennem. På et tidspunkt var det midterste kors muret til, da en altertavle blev installeret over alterets midte.

Billedet fra altertavlen hænger på nord-væggen i kirkeskibet.

Indvendig er Sct. Povls kirke enkelt indrettet, men bl.a. prydet med enestående kalkmalerier.

På nordsiden findes kalkmalerier der viser påskens begivenheder, mens der på sydsiden er et unikt kalkmaleri af dansende bjørne, spil og druk - formentlig for at udstille verdslige dyder.

Kirkens orgel er bygget af Poul Gerhard-Andersen, og har 12 stemmer.

Orglet er nu placeret bagerst i kirken - tidligere var et ældre orgel installeret på et pulpitur.

Våbenhuset, som er en senere tilføjelse, blev gennemgribende restaureret i 1881.

Udover nyt møblement til salmebøger forefindes der i våbenhuset to præstetavler med navne tilbage til midten af 1500tallet.

Desuden er der flere interessante detaljer omkring indgangen til kirken - det kan du se og høre nærmere om i videoen nederst på denne side.

Der hersker uenighed om kirkens alder, blandt andet på grund af nogle af kirkebygningens detaljer.

På videoen her, kan du se en gennemgang af nogle af detaljerne ved Finn Kjerulff Hansen, Cand.mag i historie og nordisk sprog.

Indslaget om Sct. Povls kirke begynder ca. 12 minutter inde i videoen - se filmklippet ved at trykke youtube-ikonet.